geschreven door Nicky Malfliet
Op restaurant met kinderen
‘Jongeleerd is oud gedaan’ het slaat op heel wat ervaring die we als kleine peuter reeds meekrijgen van thuis. Nemen we nu de eet-ervaring. Ideaal om dit in de familiekring te leren. De rijstpap van oma, de vissticks van tante Zoete, het stoofvlees van ons moemoe. Onze smaakvaardigheden worden aangescherpt door variëteit en sociale situaties.
Persoonlijk herinner ik mij de wafels van Moeder Siska aan de zee, de kaaskroketten van de Zeggehoeve (restaurant van mijn moemoe zaliger) aan Bobbejaanland en de frietjes van de Klok onder de kerktoren.
Nu heb ik zelf kinderen en niet de beste eetgewoontes. Maar voor je kinderen wil je het anders en maak je tijd om samen te eten. Dit is een gezinsmoment en tevens kan je even vertellen wat er allemaal die dag gepasseerd is. Uiteindelijk is gebleken dat door samen te eten je gezonder eet, maar ook socialer wordt en het goed is voor de portemonnee. Hier is het zelfs zo erg dat mijn kleinste spruit (om in het eetthema te blijven) zijn keel volledig openzet wanneer de tafel nog maar gedekt wordt. Dus onze goesting om goed en lekker te eten geven we met veel passie door. Je moet er wel bijnemen dat de stoel volledig vol hangt en een badje nadien een meerwaarde is :-).
Hoe leren we dit?
Thuis samen eten of door ze mee op restaurant te nemen en niet alleen naar de pizzeria of Mc Donald's gerelateerde ketens (ookal moeten we dan sommige boze blikken incasseren). Restaurants zouden ook iets opener kunnen staan voor kinderen, uiteindelijk zijn ze ook hun toekomstig cliënteel.
Tafelmanieren krijg je mee van thuis en een sfeer rond de maaltijd doet ook eten. Sociale etiquette wordt ons zelfs soms aangeleerd door de kelner van een restaurant.
Nu we dit allemaal weten waarom gaan dan zo weinig mensen eten met hun kinderen (peuters, kleuters, ...). Vaak is het een leerproces en dien je tegen de vieze blikken te kunnen van omringende tafels of de restauranthouders zelf. Toch is het een investering in het Belgische gekende bon-vivant leven. Leren genieten, dat leer je alleen van thuis uit.
Met kinderen op restaurant
Er is geen twijfel mogelijk dat fastfoodketens onze kinderen met open armen ontvangen. In menig brasserie zijn we vaak ook welkom, maar wat als je graag goed en gezond gaat eten. In de duurdere prijsklasse is de keuze veel beperkter. In het buitenland (of als we op reis gaan) nemen we onze kinderen ineens overal mee naartoe en kijk hoe blij ze dan zijn. (Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ons vakantiehuis naast het restaurant lag, m.a.w. in de groene muur achter Mathis).
Misschien is er een wijziging want de Italiaanse chefkok Aldo Zilli zweert bij kinderen op restaurant. Volgens hem zijn de uren dat ze aan tafel zitten geen verloren tijd, maar opvoeding in culinaire finesse. De beloning zit hem in een heerlijke maaltijd samen met de ‘grote mensen’. Eten en tafelen is een sociaal gebeuren, kinderen kopiëren en zo leren ze al doende van hun ouders en andere klanten.
In zuidelijke landen is er meer tolerantie naar kinderen aan tafel. In de nooderlijke landen, gaat het er iets koeler aan toe. Toch zou het jammer zijn om deze sociale vaardigheid van het tafelen te verleren.
Zijn onze peutertjes welkom in Belgische restaurant?
In Vlaanderen vind je een lijst aan restaurants waar kinderen welkom zijn, met of zonder speelhoek. Restaurants met een leeshoekje, waar je kleuters rustig spelen terwijl ze wachten op een smaakvolle kindermenu. Tavernes met een speeltuin zodat papa en mama kunnen genieten van hun koffietje, terwijl de kinderen na het eten gezellig kunnen schommelen.
Zoek je een lijst van kindvriendelijke restaurants met een culinaire IQ? Kijk dan even op deze pagina op www.opstapmetdekids.be
Enkele tips voor in de omgeving van Grembergen (Dendermonde), voor als je jouw bestelling zou komen ophalen (ja dat kan en dan heb je een gratis uitstapje):
- Bokmolenhoeve (diertjes kijken, speeltuin en lekker eten):
- 'T Zoetemeer (Lekker eten en aansluitend een indoor kinderspeeltuin)
- Gaver 15 (Gezellig eten, maar kinderen kunnen gezellig binnen spelen)
Ik hoor graag jullie tips, want we kunnen leren van elkaar!